Какво да изберем

Кроасани в чиния и сладко до тях
Image by Jan Vašek from Pixabay

Има много теории и много варианти за това кога и с какво да се храним. Ще се опитам да дам насоки, които според мен са оптимални и приятни. Като начало можем да разгледаме броя хранения на ден. Ще използваме за база закуска, обяд, вечеря и междинни хранения.

Бих препоръчал интервал от поне 12 часа между първото хранене за деня и последното от предишния ден. Т.е. ако закусваме в 8, то да вечеряме не по-късно от 20ч. Придържам се към тази концепция, защото смятам че организмът има нужда от достатъчно време да обработи приетата храна за деня преди да приеме следващата.

Закуска. Установил съм че дори да съм гладен сутрин е най-лесно да пропусна закуската. Поне при мен е така. И обратно, ако хапна нещо до обяд съм още по-гладен. Не вярвам в приказките, които ми говореха като бях малък, че съм щял да си разваля стомаха ако не закусвам и не вярвам, че една баница ще има по-благотворен ефект. Пропускайки закуската си осигурявам дори по-голям интервал за изчистване от приетата от предишния ден храна. Впрос на личен избор – сутрин чувството на глад минава бързо и неусетно идва време за обяд. Ако имам бюджет калории към който да се придържам и да разпределям между храненията, то предпочитам да имам повече за обилен обяд. Ако си от хората, които предпочитат да хапнат нещо сутринта бих ти препоръчал един средно голям плод или зеленчуков фреш. Не бих препоръчал сладки храни за закуска, защото след тях бързо се огладнява сериозно.

Обяд. За мен обядът е основното хранене. В него включвам най-много от всичко – протеини, мазнини и въглехидрати. Например: обилна порция спагети с доматен с босилек (350-400гр) и две яйца. Или порция леща (300гр) с 2-3 филий пълнозърнест хляб. Общо взето за обяд може да си хапнеш стабилно. НО без да добавяш десерт. Една торта след обилен обяд ще е излишна. Ако чувстваш глад след основното ястие, може да хапнеш един плод. С него ще се заситиш със сигурност и е по-добрия вариант от бисквитената торта. Все пак сме хора и на всеки може да му се дояде сладичко в някакъв момент в следващите дни ще разгледаме оптималните варианти за това. Колкото до часовия интервал, може да изместиш обяда малко по-късно към 13:30-14ч примерно. Така в 15ч не се прозяваш и без проблем издържаш до вечерта.

Вечеря. За вечеря бих препоръчал да включва най-вече обилно количество салата. Може да добавите каквото решите друго, но салата ни осигурява полезни съставки и помага за доброто храносмилане. Реално вечерта нямаме нужда от много въглехидрати, така че може да добавим повечко (до 20-30мл) зехтин. Може да се добавят и 2 филийки пълнозърнест хляб примерно. Тук ще отбележа, че истинския пълнозърнест хляб не е пухкав, защото не може да набухва много. Оттук натаък е въпрос на личен избор да добавите нещо друго с което да се заситите или да разнообразите вечерята си. Отново сладкишите са излишни и ако чувствате глад след вечерята един плод би бил чудесен избор.

Междинни хранения. Ако имате нужда от междинно хранене между закуска и обяд или между обяд и вечеря има бързи и лесни варианти. Може да са зеленчуци (на корем), един плод или 30гр сурови ядки по избор. Ако искате повече протеини може 1 варено яйце или 50-100гр извара също са добър вариант.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top