Дни за сладко

Еклери с пудра захар и ягоди отгоре

Ще поговорим за това кога да ядем сладичко, така че да не ни се “лепи”.

Някои хора са много стриктни в спазването на режими. Други (като мен) не толкова, даже напротив. В природата на човека е заложено да има афинитет към сладките и мазни храни, като източник на енергия. Оттам и когато си хапваме такива храни изпитваме удоволствие и се създава усещане, че всичко е наред. Наистина всичко е наред, стига да не го правим всеки ден по няколко пъти.

В програмите на културистите например оникновено има по един ден в седмицата в който си позволяват да ядат, каквото искат, включително и десерти. Моят опит показва, че може да си позволим два или дори три пъти в седмицата да го правим. Така освен че физически си набавяме малко бързи въглехидрати, си осигуряваме спокойствието че не се лишаваме от нищо. Като дни може да са сряда и неделя например.

Има обаче една тънкост.

Ако искам да ям сладко го правя, като основно хранене, а не като десерт. Т.е. важното е да не го добавяме към основното си хранене, а да го направим основно. Примерно решавам че днес ще ям сладко и за вечеря си взимам две големи и сочни парчета торта. На този принцип замествам калориите за съответното хранене с такива от десерта. Разбира се има и малко повече, но 300 или 500 калории повече веднъж седмично нямат особено значение, стига през останалото време да сме съзнателни и да се придържаме към поставените цели.

От друга страна в организма има клетки, които са свикнали да се хранят с тези захари и ако намалим значително приема на захарни изделия за две седмици, те ще намалеят или ще изчезнат. С това и желанието ни за тези храни ще намалее по естествен начин. А и когато видим, че постигаме резултати без да гладуваме ни се иска да продължаваме да го правим. Това може да стане и след като свикнеш с това да се ориентираш кога и с колко да се храниш.

Може да си пределиш например си два дни в седмицата в които да имаш по едно хранене с каквото си поискаш.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top