Какво да избягваме

Вафлени сърца

Какво да избягваме?

Темата е дълга и със сигурност може да обхване много изследвания и да бъде предмет на отделен курс, но ще се опитам да обобщя накратко моето виждане по въпроса.

Рафинираната захар. В природата няма такъв продукт под каквато и да е форма. Не говорим за пакетче захар в чая, а за чашата захар в безалкохолната напитка. В това число влизат и фруктоза и глюкозо-фруктозен сироп. Фруктозата може да я приемаме спокойно от плодовете.

Алтернативи са мед, нерафинирана захар, кокосова захар и дори подсладители с естествен проиход, като стевия и малтитол.

Палмовото масло. Все по-разпространено е в пакетираните сладки изделия. Съдържа предимно наситени мастни киселини и доста от “лошия” холестерол. Много от големите европейски производители се отказват да го използват.

Синтетични подсладители. Захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам и др. Много по-евтини от захарта, нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма. Списъкът с вредните ефекти е дълъг.

Внимавайте за мононатриев глутамат. Принципно се води за безопасен, но влияе на мозъка директно и ни кара да ядем повече от съответната храна в която се съдържа без видима причина. Не е нужно да ни е вкусно, нито да сме гладни. Широко разпространен в кулинарната индустрия, включително в заведения за хранене. Подробна информация тук.

Като цяло на всяка опаковка е изписано съдържанието на продукта и можем да се информираме още в магазина и да преценим дали го искаме.

Опитай да вземеш три произволни продукта в магазина и прочети внимателно съдъражанието им.

1 thought on “Какво да избягваме”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top