Малко е по-добре от нищо

Крака по стъпала
Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

Днес ще обърнем внимание на движението и спорта. Принципът “Малко е по-добре от нищо” е валиден с пълна сила. Т.е. не е нужно всеки ден да бягате маратонска дистанция. Движението може да е кратка разходка, лека домашна тренировка или йога. По-добре да включим нещо, което ни е приятно и не се натоварваме прекалено нито физически, нито психически.

Може да е 10 минути на ден три пъти седмично и след това постепенно да увеличваш. Например след месец може да добавиш 5 минути. След още месец да добавиш още 5 пет минути или още един ден в седмицата. Може също така да имаш един ден за разходка, а друг за тренировка. Един ден за йога също е много добър вариант.

Тренировката може да е аеробна или силова. Аеробна тренировка е бягането например, докато силова са упражнения със собствено тегло или с тежести. Разнообразието, както при тренировките, така и при йога е голямо и няма да навлизаме в подробности.

При всяка активност се изгарят калории, като разбира се зависи от интензитета и продължителността. По-важно е да обръщаш внимание на това как и колко се храниш, а не колко тренираш. Не е нужно да приемаш големи количества храна, които след това да се опитваш да израдходваш чрез тренировка. Дори по-скоро е невъзможно.

Ще обобщим така:

Храненето е 80% от добрата ни форма, докато движението и спорта са останалите 20%.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top