Основни принципи за рецепти

Стар модел механична везна

До голяма степен ще обобщим голяма част от темите до момента. И съответно ще разгледаме основни принципи при рецептите, които да избираме. Разнообразието от варианти е много голямо и не е възможно да дадем универсална формула, затова ще опитам да ги обобщя така:

 1. По възможност естествени продукти. Това е може би най-важното. Колкото повече естествени съставки консумираме, толкова по-добре. Храненето може да е удоволствие, но храната е важна за организма и е важно да не се чуди какво му предлагаме. А и ние се чувстваме по-добре ако се храним с продукти с естествен произход.
 2. Минимум или без бяла захар. Както вече споменахме бялата захар (бърз въглехидрат получен след преработка) за предпочитане да я намалим или да я изключим изцяло. В много рецепти и в много пакетирани продукти се използва захар за подобряване на вкуса. Бих казал че захарта не бива да превишава 5гр на 100гр продукт. Изключение са десертите, но и там може да бъде заместена с мед, фурми или нерафинирана захар.
 3. По-бавни въглехидрати. За предпочитане да си набавяме въглехидратите от продутки като леща, ориз, овесени ядки и др. За мен и белия ориз е ок. Бобът е по-трудно смилаем и е хубаво да е добре сварен и да се консумира през деня. Пълнозърнест хляб вместо бял, като пълнозърнестия хляб не би следвало да е пухкав като белия. Пълнозърнестото брашно не може да набухва и затова ако е пухкав обърнете внимание на съсъдржанието на бяло брашно.

  1гр въглехидрати = 4 kcal (калории)
 1. Повече белтъчини за предпочитане. Белтъците са основен градивен елемент навсякъде в природата, включително и в човешкия организъм. Можем да си ги набавим, както от растителни продукти, така и от риба, яйца, месо и млечни продукти. Богати на протеини растителни продукти с над 20% протеин са леща, нахут и боб.

  1гр белтъчини = 4 kcal (калории)
 1. Да не плува в мазнина. Мазнините са важни, но не бива да прекаляваме. Освен източник на енергия мазнините са и естествен колаген, като ненаситените имат и редица полезни качества за организма ни. За предпочитане да изберем студено пресовани масла, като зехтин, ленено масло, шарлан и др. С таханите е добре да внимаваме, защото лесно може да приемем доста калории наведнъж. Аз лично избягвам животинските мазнини под каквато и да е форма, включително пълномаслени млечни продукти. Мазнините, както вече знаете са и най-големия източник на калории:

  1гр мазнини = 9 kcal (калории)

Всяка рецепта е съставена от определени продукти в определени количества. Затова когато готвиш е добре да знаеш от кое по колко слагаш. А това става най-лесно с една кухненска везничка. Много по-точно е от мерителна кана и има много по-голямо приложение. Има разнообразие от малки електронни кантари за кухня на цени от 10лв. Като всеки кантар имат опция за зануляване след като поставиш съда, за отчитане на нетното количество.

Помисли за добавяне на кухненска везна в арсенала в кухнята.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top