Примерни рецепти

Жена в червено в кухнята

За твое улеснение днес ще споделя няколко рецепти, обобщени за различно време на деня. Тъй като не обичам да отделям много време за готвене или поне не всеки ден, рецептите са доста лесни и бързи. Целта ми е да дам идеи за пълноценно ядене с което да се заситиш и да е максимално полезно ефективно. Привърженик съм на две основни хранения на ден и съм обобщил рецептите в 4 групи: закуска, обяд, вечеря и междинни хранения. Някои хора предпочитат сериозна закуска, вместо обилен обяд, докато други повече разчитат на вечерята. Всеки може сам да определи за себе си кое е най-подходящо за него и да експерименира. Оттук нататък можеш да разместваш, да модифицираш или да се развихриш с безброй други рецепти по твой вкус.

За закуска избирам нещо леко и натурално:

Закуска 1. Зеленчуков фреш – 300гр зеленчуци по избор осигуряват една чаша фреш, който засища и дава чудесно усещане за прилив на енергия.
Закуска 2. Зелено смути – 100-150гр зеленолистни или комбинация от зеленолистни (спанак, броколи, селъри и др.) и един плод (ябълка например).
Закуска 3. Един плод 150гр. Това е например средно голяма ябълка, банан, портокал или праскова.

За обяд предпочитам обилна порция с повече от всичко:

Обяд 1. Пълнозърнести спагети (100гр сурово тегло за порция) с готов доматен сос с босилек и малко зехтин. Резултатът е 350-400гр прекрасна порция. Повече тук.
Обяд 2. Леща (100гр сурово тегло за порция) с къри. Може да добавим моркови, чесън или доматен сос на вкус. Добавяме и малко зехтин преди сервиране. Повече тук.
Обяд 3. Овесена палачинка. Разбъркваме 80гр овес с 2 средно големи яйца и ги изсипваме в тигана със съвсем малко загратя мазнина. Може да добавим и една супена лъжица натрошено конопено семе. След термична обработка намазваме с две супени лъжици мед и сревираме. За солен вариант вместо конопено семе може да добавим 50гр хубаво сирене към сместа. Повече тук.

Към първите два варианта за обяд често добавям и две цели сварени яйца.

За вечеря избирам основно добро количество салата и нещо покрай нея:

Вечеря 1. 200-250гр салата айсберг (не изисква време за миене като марулята), консерва риба тон и 2 филийки пълнозърнест хляб.
Вечеря 2. 150-200гр салата зеле и моркови, печена риба и 2 филийки пълнозърнест хляб.
Вечеря 3. 100-150гр зелена салата, 100гр хумус с червен пипер и една пърленка.

След всяко основно ядене ако се чувствам още гладен допълвам с един плод.

Междинни хранения:

Това са например хранения преди обяд или следобедна закуска преди вечеря. За тях наблягам на протеини или мазнини, като избягвам въглехидрати. Това може да са:

  • 20-30гр сурови ядки по избор (предимно мазнини). Бадеми, лешници, орехи и др.
  • 100гр извара (предимно протеин). Може и да се блендира на айрян с малко вода.
  • 3-4 фурми (изключение за въглехидрати). Засищат много и не чувстваме глад няколко часа.

1 thought on “Примерни рецепти”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top